Karikatür ve İnovasyon
Etrafımız pek çok inovasyon örneğiyle çevrili. İlk aklımıza gelenler teknoloji alanında olsa da, biraz detaylı bakıldığında farklı alanlarda da başarılı inovasyon örnekleri görmek mümkün. Örneğin Fark yaratma potansiyelini kullanan insanların ortaya çıkardığı bu örnekler oldukça ilham verici olabiliyor.
Kafasına estiği gibi düşünen, çizen ve bunları icat haline getiren İrfan Sayar da karikatür dünyasına getirdiği yeni yaklaşımıyla inovatif duruşa sahip bir karikatürist, tasarımcıdır.
Zihni Sinir, karikatürist İrfan Sayar tarafından 1977 yılında gırgır dergisinde doğan pratik zekalı, meraklı ve mizahi bir bilim adamı karikatür karakteridir.
Efsanevi Prof. Zihni Sinir karakterinin tasarımcısı olan ve Manisa`da doğan İrfan Sayar, çocukken, çiftçi olan anne ve babasıyla köye gittiğinde, şehirden götüremediği oyuncaklarının yerine köyde çamur, ahşap gibi malzemeler kullanarak kendi oyuncaklarını üretmeye başlamış. Bir süre sonra gerçek oyuncaklardan kendi yaptıklarından aldığı keyfi almadığını ark etmiş. İşte bir yaratıcılık öyküsü çocuk yaşta bu biçimde başlamış. Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü, Sahne
ve Görüntü Sanatları İhtisas atölyesinden mezun olan Sayar, Gırgır dergisinde profesyonel olarak karikatür çizmeye başlar. Bilime ,sanata ve diğer konulara bambaşka bir gözle, inovatif yaklaşabilen karikatürist İrfan Sayar, sektördeki diğer karikatüristlerden farkını açıkça ortaya koyan Porof Zihni Sinir tipini bulur. Prof. yerine porof, proje kelimesi yerine proce kullanan karikatürist zaman içinde bu karakterden yola çıkarak 5000’den fazla icadı ortaya koyar.
Sosyal meseleleri çözümüne atıfta bulunan ‘ayıkla pirincin taşını’ procesi, sevgililerin göz göze gelmesini sağlayacak ve başka bir yere bakmasını engelleyecek gözlük procesi, bütün ihtiyaçlara cevap veren soba, yumurta tokuşturma makinesi, radarlı kedi, saçları ortadan ikiye ayıran tarak, yaya geçidinden seksek oynayarak geçme procesi, çay poşeti sıkma makinesi, ayakkabı bağcığınızı
bağlamak için eğilme sorununu ortadan kaldıran proce bunlardan birkaçı sadece…
Günlük hayatın içindeki birçok soruna mizahi bir açıdan yaklaşan, bazıları akıllara zarar derecesinde
ilginç ancak kesinlikle çözüm getiren eğlenceli icatlar bunlar. Ünlü karikatüristin bulduğu bu
ilginç karakterin projeleri okuyucular tarafından çok sevilir. Öyle ki bir zamanlar sadece Gırgır dergisinde ve bir bölümde yer alan Zihni Sinir Karakteri, her iyi fikirde olduğu gibi zamanla büyür. Derginin sayfaları dışına taşar. Bulduğu karakteri inovasyona dönüştürmeyi de başaran karikatüristin enerjik bir girişimci ruha sahip olduğu gözden kaçırılmamalı. Bir mizah dergisinde karakter olarak yola çıkan Zihni Sinir Projeleri ;
- Beğenilen Zihni Sinir projelerinin gerçek prototiplerinin üretilmeye başlandığı,
- Vizontele filminin baş karakterinin bisikleti, atölyesi ve çeşitli elektronik ve mekanik aletleri de
hazırlandığı,
- Çeşitli reklam filmlerine özel efektler ve çizgi filimler yapıldığı,
- Sanal bir üniversitenin yer aldığı, Üye olan herkesin bir karakter yaratabildiği www.zihnisinir.com
sitesine,
- TÜBİTAK Popüler Bilim kitapları serisinde yayınlanan “Porof. Zihni Sinir – Proceler” kitaplarına,
- Kurumlara ve Minik öğrencilere yönelik Atölye çalışmalarının olduğu başarılı bir inovasyon yolculuğuna dönüşür.
Anne babalarınız sizin yaşınızdayken Zihni Sinir proceleri ile tanışmışlardı. Artık siz de onu tanıyorsunuz. TÜBİTAK Popüler Bilim kitapları serisinden yayınlanan kitaplarından binlerce farklı proceyi birlikte inceleyebilirsiniz. Hatta kendi procelerinizi çizmeye başlamaya ne dersiniz?